Heusden, dat is toch geen Den Bosch?! Klopt! Toch was Instadenbosch afgelopen zaterdag uitgenodigd om mee te fietsen met de Kick-off van de Pop-Up Design fietsroute, georganiseerd door VisitBrabant.

Verwelkomd met een goede bak koffie en een Bossche bol voelen we ons direct thuis in het Werkwarenhuis aan de Tramkade in Den Bosch, het startpunt van de fietsroute. De introductie van VisitBrabant beloofd een vol programma voor deze dag. Het is de kick-off van de nieuwe ‘Designroute’. Routebureau Brabant (onderdeel van Visitbrabant), heeft 2 nieuwe fietsroutes ontwikkeld met Design als thema. Eén van deze fietstochten gaan we vandaag fietsen met een gezellige groep bloggers, vloggers, journalisten en Instagrammers. De bestemming van vandaag is het prachtige vestingstadje van buurgemeente Heusden.

 

Een inspirerend verhaal van Petra Janssen (één van de initiatiefnemers van Social Label) neemt ons mee door de verschillende ruimtes van het werkwarenhuis en langs de activiteiten die Social Label onderneemt. Hier worden design, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling gecombineerd tot één platform, waar een inclusieve wereld de ideologie is.

 

Creativiteit, vakmanschap en design zijn de kernwoorden van deze zonnige dag. Zodra de hele groep op de fiets is gestegen vertrekken we dan ook onder begeleiding van de kleurrijke fietsers van Licello. Gesierd in bonte 80’s fietstenues begeleiden zij het clubje richting Heusden.

 

Aangekomen in Heusden (Het is elke Bosschenaar aan te raden om via Engelen en Bokhoven, dit vestingstadje te bezoeken), verrast met een een heerlijke lunch in restaurant In Den Verdwaalde Koogel, ontmoeten we Clemens Briels. De Heusdense kunstenaar waar ook de wanden van dit restaurant gesierd zijn. Zijn introductie neemt ons mee in het creatieve proces en inspiratie van zijn kunstwerken. Hij verteld het verhaal achter de kleurrijke schilderijen en zijn inspiratiebronnen om deze werken te maken.

Het verhaal van Clemens schets een ambachtelijke, creatief en zelfs internationaal gezicht van Heusden, wat na de lunch meer en meer zichtbaar wordt. Heusden staat bekend als historisch vestingstadje (inclusief brocante markt), maar door beter te leren kijken, ontdek je dat dit stadje een bron is van creativiteit en design. De stadsgidsen van Heusden nemen ons hierin mee. Van idee tot creatie laten zij ons kennis maken met de verschillende creatieve ambachten die de stad rijk is. Een historische wandeling, gecombineerd met een groot aantal ateliers en vaklieden geeft gezicht aan het creatieve Heusden. Handgemaakte hoeden, recycle-bont producten, handgemaakte kaarsen, parfum, design- en kunstgallerij en een bezoekje aan Addy van den Krommenacker. Uiteenlopende producten, allen met passie en overtuiging geproduceerd en gepresenteerd door de eigenaren en eigenaresses van deze ateliers. In anderhalf uur worden we ondergedompeld in puur design uit Brabant.

 

De terugtocht neemt ons mee via Vlijmen langs natuurgebied de moerputten, om uiteindelijk weer binnen de stadsgrenzen van ‘s-Hertogenbosch te finishen bij het Restaurant van Aken in het werkwarenhuis op de Tramkade. Een fantastisch diner staat klaar om onze bomvolle en inspirerende dag goed af te sluiten. De aankomende weekenden (tot en met 24 september) is deze route (en een andere designroute vanuit Tilburg) te fietsen. De Heusden-route vertrekt vanuit het Werkwarenhuis op de Tramkade.

Meer info op VisitBrabant.